Op deze pagina vind je foto's die ik in 2016 maakte met de Sony A7 en historische lenzen met grote diafragma's ('snelle lenzen').

Sinds ik de Sony A7 kocht (op het moment dat de A7 II uitkwam en de prijzen voor het originele model omlaag gingen) is de camera nauwelijks een dag thuis gebleven als ik eropuit ging. Het is een revolutionaire camera waarop ik lang heb gewacht (langer dan ik zelf wel wist!) en hij heeft nog geen moment teleurgesteld!

Daya & Solo collage

Een dubbelportret van Daya en Solo, enkele dagen na elkaar geschoten met: Nikon D600 + 135mm 2.0 Ai en Sony A7 + Canon FD 135mm 2.0.

Ik weet niet meer welke foto met welke combinatie werd gemaakt en ik kan het verschil niet zien.

 

Ik bezocht Berlijn in de zomer van 2016. De focus van deze trip (vijfde keer Berlijn in zes jaar) was puur als 'toerist', maar zonder de reisgids in de hand want daar houd ik niet van.

Naast het bezoeken van vrienden (koken, eten, drinken, kletsen en lachen) was er ook aandacht voor de 'lege' plekken in en om de stad: enkele parken en de Schlachtensee. Zowel overdag als heel vroeg in de ochtend. Van een compleet leeg Görlitzer Park (da's nogal een bijzonderheid!) maak ik nog een gestitchte panoramafoto.

 

Een selectie van de foto's die ik schoot vind je hieronder.

 

 

Schlachtensee S-bahn

Wie van fotografie houdt en een warme belangstelling voor camera’s en apparatuur heeft, voelt zich vandaag de dag op het internet als een klein kind in een snoepwinkel: elke week weer een nieuwe camera, lens, flitser, filter, statief om over te lezen. En dan volgt de onvermijdelijke blik op de bankrekening, of op de huidige cameratas. Er wordt creatief gerekend, overlegd en onderhandeld, of de aankoop wordt uitgesteld. Voor nu.

 

Echter, alle berekeningen ten spijt is er één essentieel aspect van fotografie dat onbetaalbaar blijft, omdat het niet in geld is uit te drukken en niet met geld kan worden verworven, en dat is een fotografische visie. Het hebben van een visie onderscheidt de (artistieke) fotograaf van de foto-hobbyist. Hoe ontwikkel je een fotografische visie?

 

Crossed #zebra #crossing #Assen #TrotsOpAssen #MariaInCampislaan #sun #sunny #traffic#shadow #blackwhite #inkwellfilter

 

Een fotografische visie is eigenlijk niets anders dan een verbeelde levensvisie. Echter, ook het ontwikkelen van een levensvisie is géén sinecure. Dat doe je niet zomaar even op een verloren namiddag.

 

Een scala aan vragen passeert de revue voordat je een wereldbeeld hebt gevormd, een beeld van wat de wereld voor jou is, en wat jij voor de wereld wilt zijn.

 

Wat vind je belangrijk? Wat zijn je passies? Wat zijn jouw persoonlijke thema’s?

 

Wat zijn je verlangens, je angsten, welke bedreigingen en kansen zie je voor jezelf, voor je geliefden, voor de wereld?

 

Welk belang hecht je aan werkelijkheid, welk belang aan verbeelding?

 

Bovenstaande vragen zijn alleen maar een paar voorbeelden van onderwerpen waarover we ons heel ons leven lang kunnen verwonderen. Wat voor de één zo klaar als een klontje is, duurt voor de ander jaren, kost veel strijd en levert veel twijfels op. De één heeft het houvast van een antwoord, een oplossing of een inzicht nodig voordat er wordt gefotografeerd, de ander onderzoekt al fotograferend de vragen van het leven.

 

En als je dan eenmaal dergelijke vragen voor jezelf helder lijkt te krijgen, verglijdt de tijd en veranderen de wereld, de werkelijkheid, jijzelf en je omgeving, en het spel begint opnieuw.  Al met al zullen sommige antwoorden een vast gegeven zijn, maar evengoed zullen sommige vragen van alle tijden blijken en zal een antwoord misschien nooit komen.

 

Tot zover over de levensvisie. Geen kinderspel voor de meesten van ons. Kijk niet naar mij voor advies over het bovenstaande, ik ben er zelf nog niet eens uit… ;-) ’t Ziet ernaar uit dat het ‘een leven lang leren’ gaat worden, maar een onvervreemdbaar deel van mijn eigen levensvisie is dat ik daarvan kan genieten, daar naar uit kan kijken!

 

Maar hoe nu van die levensvisie een fotografische visie te maken? Hoe nu die levensvisie te verbeelden, zodat hij fotografisch kan worden vormgegeven? Dat is eerlijk gezegd een minder moeilijke vraag!

 

In 2016 zal ik in tien afleveringen aspecten van het ontwikkelen van een fotografische visie behandelen. Die tien afleveringen zijn zéker geen uitputtende lijst, maar vooral mijn eigen inzicht en indeling van een proces dat eigenlijk nooit af is. Zelf ben ik ook de eeuwige reiziger op dit pad van (fotografische) inzichten, dus verwacht geen handleiding, hooguit een vragenlijst waarmee je misschien zelf aan de slag kunt. In de loop van 2016 zullen de tien afleveringen ook als e-book beschikbaar komen voor download, maar als je mijn blogs volgt ben je dan van een aantal afleveringen al op de hoogte en heb je een voorsprong!