Wat gaan we doen?

Regelmatig wordt me gevraagd wat er allemaal moet gebeuren voordat ik voor u aan het fotograferen kan. En eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: het hangt ervanaf wat u wilt.

Een goed inzicht in wat u wilt is handig voor uzelf én voor mij en daarom heb ik onderstaande lijst van aandachtspunten geschreven. Zodat u niet koortsachtig mee hoeft te schrijven en ik niet het risico loop iets te vergeten als we uw wensen en mogelijkheden doorspreken! Als u na het lezen van deze lijst weet wat u wilt, mijn contactgegevens staan onderaan de pagina!

 

Lokatie

Wellicht hebt u al een lokatie in gedachten waar de foto's zullen worden gemaakt. Een binnenlokatie, een buitenlokatie, een bedrijfshal, een kantoor, etc. Stel uzelf de volgende vragen:

 • Is er voldoende licht op het moment van fotograferen? (Bij een gehuurde lokatie, vraag evt. of de verhuurder dergelijke informatie voor u heeft)
 • Bij gebruik van apparatuur, zijn er voldoende stopcontacten?
 • Is er sprake van direct zonlicht? Diepe schaduwen?
 • Zijn er lage plafonds?
 • Is er een (neutrale) achtergrond nodig? Green screen? 
 • Is er voldoende ruimte? Voor een portretshoot is al snel 4x4 meter vloerruimte nodig, voor sprekers op een podium moet er voldoende ruimte (dichtbij of verderaf) zijn om 'er een lens tussen te kunnen krijgen'. Het fotograferen van bewegende onderwerpen heeft nog weer andere voorwaarden.

Als u op bovenstaande vragen niet de antwoorden kunt vinden, dan bezoek ik de lokatie graag op voorhand zelf om één en ander in te schatten!

 

Suggesties voor lokaties 

Theater Bioscoop De Nieuwe Kolk, Assen

De omgeving van het Drents Museum, Assen

Het Hunebed bij Loon 

Museum De Buitenplaats, Eelde

Zeegsersteeg, Zeegse

 

Datum en tijd

 • Leg datum en tijd bij zowel evt. verhuurder als bij mij ruim vantevoren vast wanneer het om een shoot met aanvullende eisen gaat, zodat onverwachte verrassingen geen invloed op de resultaten zullen hebben.
 • Voor een geplande shoot met extra licht (denk aan interieurshots of foto's van een productielokatie) heb ik minimaal één uur nodig om de lokatie uit te lichten.
 • Ik loop graag (al ruim vóór de datum van de shoot!) alle ruimtes door en maak een lichtplan. Zodat ik niet wordt verrast op de dag van de shoot!
 • Reken ook tijd voor het instrueren en uitlichten van mensen die in geplande shoots zullen figureren.

 

 

Modellen 

 • Indien medewerkers, bezoekers of zakenrelaties op de foto's gaan verschijnen, vergeet dan niet ze op voorhand in te lichten! Van mensen die bezwaren hebben zult u later geen foto's kunnen gebruiken.
 • Fotografie in de openbare ruimte is in principe vrij toegestaan in Nederland, maar als u de foto's voor reclame of promotie of campagne wilt gebruiken, zal de geportretteerde middels een vrijwaringsverklaring toestemming moeten geven. Ik kan u helpen (maar niet naderhand!).
 • (Semi-)professionele modellen komen niet voor niets, ook voor een visagiste en kapper zult u moeten plannen en budgetteren. Vraag mij naar de details. 

 

 

Reis en reistijd

 • Plan de reis en de reistijd ruim vantevoren. Zorg dat iedereen goed op de hoogte is. Ik voorzie de mensen die ik inhuur graag van informatie, die moet dus tijdig beschikbaar zijn.
 • Haastwerk zal invloed hebben, soms op de kwaliteit van de foto's en vaker nog op wat ze uitstralen. Haastwerk is daarom vaak verkeerde zuinigheid. Eén misgelopen opdracht voor u haalt de hele bezuiniging van het haastwerk onderuit!

 

 

Weer

 

 

Kosten

Voor sommige van bovenstaande zaken kan ik u de zorgen uit handen nemen en vaak is dat kosteloos. Gewoon een stuk service voor een goed eindresultaat. 

Andere zaken (zoals huur van lokaties, materialen en mensen) komen natuurlijk voor uw rekening maar de facturen die dat oplevert worden door mij rechtstreeks aan u doorgezonden, zonder opslag. 

Wel kunnen bij omvangrijke planningsklussen vooraf (in de offerte) een aantal uren tbv de organisatie worden afgesproken. Daarover spreek ik graag met u, neemt u gerust contact op via het contactformulier of middels 06-12 0592 20 (bellen, voicemail, SMS, WhatsApp).