Een goed portret is een inkijk in iemands innerlijk. 

Het gaat om veel meer dan 'even een foto'. Er wordt méér aan gedaan dan aan een pasfoto, waarop iemand óók staat afgebeeld.

Eenheid in verscheidenheid

Ik werk graag op lokatie aan portretten, en werken vanuit een concept is me een plezier. Of dat concept nou een serie portretten van werknemers in een bedrijf is, of een enkel portret dat in een heel specifieke setting moet worden geschoten, ik werk er met veel plezier aan. Omdat het uiteindelijk gaat om dat ver-beelden van een persoonlijkheid, méér dan om het tonen van een persoon.

 

Johan Niels Kuiper, fotograaf in Assen - Portretfotografie

Portretten van kandidaten voor de Eerste Kamer, geschoten op 16 januari 2015 in Utrecht

 

 

Portretfotografie

Ook belangstelling voor een goed portret? Ik werk conceptueel, op lokatie, digitaal of traditioneel, in kleur of in zwartwit. Een goed portret (zowel in beeld als in woorden!) is een persoonlijke ontmoeting met ú voor degene die het ziet en leest. Ik schiet graag een portret van u, van uw team of uw werknemers. Bel mij op 06 - 12 0592 20. Ik spreek graag met u af om te horen wat uw wensen zijn, en een (vrijblijvende) offerte te verstrekken.

Is het kostbaar? Nee, want het levert u zeker meer op dan het bedrag op mijn factuur. Waardering, zichtbaarheid, complimenten en het feit dat uw portret een eyecatcher is die blijft hangen, dragen allemaal bij aan uw succes.

 

 

 

Op 18 september 2015 won Petra Stienen de Aletta Jacobsprijs 2015 en voor de felicitatiebanner die D66 op Facebook plaatste werd mijn portret van Petra gebruikt. 

 

 

Voor een goed portret werk ik op voorhand aan een visie op het beeld. In het geval van de portretten hieronder (van de Asser dichters Adrie Krijgsman en Egbert Hovenkamp II) werk ik aan een serie die vanuit een concept wordt vormgegeven, waardoor ik elke dichter twee maal portretteer, éénmaal met de ogen open en éénmaal met gesloten ogen.

Het inrichten van de lokatie en het opzetten van het licht neemt zomaar drie kwartier in beslag. Ik arrangeer samen met de geportretteerde het beeld. In dit geval zijn onderstaande foto's eigenlijk 'proefdrukken' want ze werden digitaal gemaakt terwijl ik met de Hasselblad heb gewerkt voor het uiteindelijke resultaat. De Nikon D700 werkte in dit geval als een veredelde lichtmeter, om mijn licht, scherpte etc. mee in te regelen. Toen dat eenmaal klaar was, kwam de Hasselblad met 'gewone' 80mm standaardlens eraan te pas en heb ik van elke dichter 12 foto's op Kodak Tri-X 400 film geschoten.

 

 

Johan Niels Kuiper, fotograaf in Assen - Portretfotografie

 

Op onderstaande foto kun je zien waarmee we begonnen: een zwart doek als achtergrond op 2 meter afstand (zodat het licht voldoende kracht verliest om het doek ook bijna helemaal zwart te laten worden in het beeld), een mengeling van videolicht en een flitser (via het plafond, om de schaduwen van Adries bril minimaal te houden) en de Nikon D700 met Tokina 28-70mm lens op statief. De lokatie was gewoon een gang in het Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst SMAHK. Adrie zit hier te wachten tot we gaan beginnen met de testshots waarvan je hierboven twee stuks kunt zien.

 

Johan Niels Kuiper, fotograaf in Assen - Portretfotografie

 

Voor mij is dit een stuk magie in de fotografie: het feit dat je met fotografie dingen kunt weergeven die juist niet de werkelijkheid zijn, maar verbeelding. Letterlijk, ver-beeld-ing, waarbij een beeld ver-vormt, ver-wordt, ver-andert. Een nieuwe creatie, die al bestond voor het geestesoog en daarna door het oog van de camera werkelijkheid werd. Nou ja, soort van werkelijkheid dus!