Asser Buurtbiebjes

Er zijn Assenaren die graag iets voor anderen doen. Vaak belangeloos steken ze tijd in het opzetten en onderhouden van de Asser buurtbiebjes (buurtbibliotheekjes, buurtboekenkastjes, hoe je ze maar noemen wilt) die ervoor zorgen dat oude boeken niet bij het oud papier belanden maar een nieuw leven krijgen bij een volgende eigenaar.

Die boeken kunnen daar voor de volgende lezer nogmaals hun waarde bewijzen, of dat nu een oudere of een kersverse lezer is. Of het nu om een handleiding gaat voor een autoreparatie, een boek over tuinplanten, een roman of een prentenboek voor een kleuter, er staat van alles in de kastjes. Soms ook een stapel tijdschriften die te mooi is om weg te gooien, of een speelfilm op DVD. CD’s heb ik er ook wel gevonden.

Mijn beste vondsten? Alles over Tristan van Tommy Wieringa, wiens boeken ik ben gaan waarderen sinds zijn columns in het NRC Handelsblad. Een eenvoudig ogend verhaal waarin alles echter zo perfect op zijn plek zit, woordkeus en tempo ook precies zijn wat het verhaal nodig heeft. Dat vind ik knap.

En Vroeger is dood van Inez van Dullemen. Het boek over de laatste moeilijke jaren van haar ouders, die in verzorgingshuizen werden gescheiden tot hun dood. Een boek met een emotioneel onderwerp, dat toch soms zelfs humor heeft zonder tot platte humor te vervallen. Wat uitmondt in een kleine kroniek van de vluchtigheid van het bestaan.

Dit visuele overzicht van buurtbiebjes beoogt twee dingen: een bewijs van hun bestaan, ook meteen een eerbetoon aan hen die de buurtbiebjes hebben opgezet en ze onderhouden! En daarnaast, een reminder van hun aanwezigheid voor iedereen die ze zó gewend is dat ze niet meer opvallen. Asser Stadsfotograaf zet de kastjes én hun beheerders in the spotlight, welverdiend!

Een dan nog een suggestie: neem eens een nieuw boek mee voor de buurtbieb, of als je om een fietstochtje verlegen zit, ruil wat boeken om tussen de éne en de andere boekenkast zodat iedereen in beide buurten iets nieuws te lezen kan vinden!

Hulp gevraagd!

UPDATE 28 oktober 2021! Op dit moment bestaat dit eerbetoon uit elf buurtbiebjes. Dit zijn alle buurtbiebjes zijn die ik ken! Maar er zijn er vást en zeker veel meer!?

Weet jij ook een buurtboekenkast die wel eens onder de aandacht mag worden gebracht? Of een gemotiveerde beheerder van zo’n boekenkastje die wel eens een pluim verdient?

Reageer in de comments onder dit bericht of in de Facebook-post die ik maakte om de buurtbiebjes onder de aandacht te brengen, en Asser Stadsfotograaf doet de rest: de buurtbieb komt in het lijstje en op de foto!

Al getoonde Asser buurtbiebjes

 • Alteveerstraat
 • Lorentzstraat
 • Wilhelminastraat
 • Groen van Prinstererlaan hoek Troelstralaan
 • Wethouder Bergerweg
 • Vlamhoed (Park Diepstroeten)
 • Pronkridder (Park Diepstroeten)
 • Emmastraat
 • Einthovenstraat
 • Schaperstraat
 • Troelstralaan hoek Nansenstraat

2 Replies to “Asser Buurtbiebjes”

  1. Welja zeg, ik ben nog bij de Anreperstraat in de buurt geweest vandaag!
   Die gaat in de volgende ronde weer mee in de foto’s, dankjewel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.